Interiøret i Peisestua.
Interiøret i Restaurnten.
Interiøret i resepsjonen og frokostsalen.

Bærekraft på Danebu Kongsgaard

I juli 2022 ble Danebu Kongsgaard Miljøfyrtårn-sertifisert, et synlig bevis på vår satsing på bærekraft og grønn omstilling.


Vi prioriterer miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i alt vi gjør. På rommene finner du refill-såper, resirkulerte tekstiler og avfallsortering, mens restaurantene tilbyr menyer basert på kortreiste råvarer og matsvinnreduksjon. Interiøret er skapt gjennom gjenbruk, ombruk og bærekraftige materialer.


i jobber videre med grønnere innkjøp, lavere energiforbruk, smartere transport og mindre avfall, samtidig som vi bevarer arkitektur, historie, kultur og natur. Som Miljøfyrtårn bidrar vi også til flere av FNs bærekraftsmål.


Klikk på lenkene under for å lese mer om:
Pant for Lysglimt - Superselma
Kortreist mat og matsvinn
Bærekraft i interiøret
Prosjekter vi jobber med

Danebu Kongsgaard er Miljøfyrtårnsertifisert

Superselma sitt prosjekt "Pant for Lysglimt"

Superselma sitt prosjekt Pant for Lysglimt bidrar til lysglimt i hverdagen til kreftsyke barn - et utrolig flott og viktig prosjekt. Dette er en viktig sak for oss på Danebu Kongsgaard og derfor går all pant hos oss rett til "Pant for Lysglimt." Vi oppfordrer alle våre gjester, medarbeidere, naboer og samarbeidspartnere til å gi oss panten slik at vi alle kan være med på å bidra til viktige lysglimt i en vanskelig hverdag.

Superselma Pant for Lysglimt

Kortreist mat og minimalt matsvinn

Vi brenner for lokalmat, og Valdres er en ekte matregion. Våre matskatter inkluderer rakfisk, kurv, setersmør og rein fra Jotunheimen, i tillegg til oster i verdensklasse, kjøtt av høy kvalitet, innlandsfisk og lokalt øl. Produsentene våre vektlegger dyrevelferd og håndverkskvalitet, og vi er stolte av å dele disse unike smakene med våre gjester.

I restauranten serverer vi en daglig 3-retters meny, basert på sesongens beste råvarer. Fleksible menyer lar oss støtte små produsenter og redusere matsvinn. Også i Peisestuen Mat- og Vinbar planlegges menyene nøye for maksimal utnyttelse av råvarene.

Kjøkkenet vårt lager alt fra bunnen av – brød, focaccia, sauser, dressinger og mer. Vi røyker, sylter og graver selv, og kraften til sausene koker vi i opptil syv dager med lokalt kraftbein. Dette gir ekte, rike smaker og spennende råvarekombinasjoner.

Frokosten er tilpasset for å minimere matsvinn, samtidig som den gir en fantastisk opplevelse. Vi serverer en klassisk norsk søndagsfrokost med lokale oster, skinker, hjemmebakt brød og egenprodusert syltetøy. Tilbakemeldingene har vært strålende, og matsvinnet er minimalt.

Vårt langsiktige mål er mer lokal verdiskapning og null matsvinn.

Forrett

Bærekraft i interiøret

Bærekraft var en viktig del av oppgraderingene fra 2020 til 2022, der vi fokuserte på gjenbruk, ombruk og resirkulering av materialer og tekstiler.

Mange møbler har vært i vertskapets familie i generasjoner, mens andre kommer fra en tidligere hytte til eieren eller er donert av naboer. Vi har også kjøpt brukte møbler og gitt nytt liv til flere gjennom maling og omtrekking. Når vi har handlet nytt, har vi prioritert resirkulerte eller bærekraftige materialer.

Alle bord i restauranten er laget av gjenbrukte låvevegger, produsert av Drivved, som også restaurerte en gammel skiheis til resepsjonen og laget en bokhylle til biblioteket.

Sengetepper og pynteputer på rommene er av resirkulert ull, laget av House of Good People, som fremmer bærekraft og sosialt ansvar.

Det meste av interiøret ble gjenbrukt, og det vi ikke tok med oss videre, har fått nytt liv på Café Husfliden i Fagernes

TV-stua

Prosjekter lokalt

Danebu Kongsgaard er en del av flere samarbeidsprosjekter lokalt.

Vi har vært med på å starte "Valdreslageret", et prosjekt som på sikt kan utvikle seg til "Lokalmatekspressen". Målet er å forenkle distribusjonen av lokale råvarer, slik at flere serverings- og utsalgssteder kan velge lokalt. Dette styrker lokal verdiskapning og bidrar til økt bruk av kortreiste produkter. Prosjektet ble lansert 6. september 2023 i samarbeid med lokale produsenter, Valdres Næringshage, Statsforvalteren Innlandet og Omstillingsprogrammet i Nord-Aurdal kommune.

Vi deltar i styringsgruppen for "Smak Valdres", et synlighetsprosjekt som fremhever produsenter, gårder, serverings- og utsalgssteder som oppfyller kriterier for bruk av lokale råvarer. Målet er å gi en oversikt over hvor man kan oppleve lokalmat i Valdres, og vi håper flest mulig blir med for å skape unike matopplevelser for både fastboende og besøkende. Prosjektet eies av Valdres Natur- og Kulturpark og drives av Visit Valdres og Statsforvalteren i Innlandet. Per nå deltar 18 bedrifter, og prosjektet har nylig gått inn i hovedfasen.

Vi deltar i "Kulturnettverket", et viktig prosjekt for å etablere Valdres som en helårsdestinasjon for kultur og reiseliv. Målet er å styrke samarbeidet mellom aktører, skape synlighet og synergi rundt arrangementer, og øke lokal verdiskapning. Gjennom felles innsats ønsker vi å gjøre Valdres kjent som stedet der natur og kultur møtes på sitt beste. Prosjektet er initiert av Valdresmusea og inkluderer Hemsingfestivalen, Sommersymfonien, Jørn Hilme Stemnet og Danebu Kongsgaard, med støtte fra Visit Valdres, Valdres Næringshage og Mountains of Norway. Prosjektet går nå inn i hovedfasen, og vi håper flere kultur- og reiselivsaktører blir med etter hvert som nettverket vokser.

Utsikt over Valdres