Interiøret i Peisestua.
Interiøret i Restaurnten.
Interiøret i resepsjonen og frokostsalen.

Bærekraft på Danebu Kongsgaard

I juli 2022 ble Danebu Kongsgaard Miljøfyrtårn-sertifisert - noe vi er stolte av. Nå har vi et synlig bevis på at vi tar ansvar, og et konkret verktøy for å jobbe kontinuerlig med miljøforbedringer og grønn omstilling.

På Danebu Kongsgaard ligger miljømessig-, sosial- og økonomisk bærekraft som grunnlag i alt vi gjør. På soverommene finner du derfor ordentlige glass og kopper, såper av høy kvalitet og naturlige ingredienser i refillflasker, sortering og sengeputer og -tepper av resirkulerte tekstiler. I restaurantene får du menyer basert mest mulig på kortreiste og lokale råvarer av høy kvalitet. Matkonsepter og servering på hotellet er utarbeidet for å oppnå god gjesteopplevelse samtidig som det reduserer matsvinnet. Interiøret er basert på mye gjenbruk, ombruk og resirkulering, eller av mest mulig bærekraftige materialer/tekstiler.

Vi skal fortsette å redusere vårt fotavtrykk og styrke vårt håndavtrykk ved å tar vare på arkitektur, historie, kultur og natur samtidig som vi skal skape de gode gjesteopplevelsene. Vi jobber mot helårsdrift gjennom forskjellige prosjekter og utvikling av gode partnerskap og samarbeid. Vi skal fortsette å jobbe med oppnå grønnere innkjøp, lavere energiforbruk, smartere transport, mindre avfall og svinn, og bedre arbeidsmiljø. Som Miljøfyrtårn bidrar vi også til å oppnå flere av FNs bærekraftsmål.

Klikk på lenkene under for å lese mer om:
Pant for Lysglimt - Superselma
Kortreist mat og matsvinn
Bærekraft i interiøret
Prosjekter vi jobber med
Destinasjon Danebu

Danebu Kongsgaard er Miljøfyrtårnsertifisert

Superselma sitt prosjekt "Pant for Lysglimt"

Superselma sitt prosjekt Pant for Lysglimt bidrar til lysglimt i hverdagen til kreftsyke barn - et utrolig flott og viktig prosjekt. Dette er en viktig sak for oss på Danebu Kongsgaard og derfor går all pant hos oss rett til "Pant for Lysglimt." Vi oppfordrer alle våre gjester, medarbeidere, naboer og samarbeidspartnere til å gi oss panten slik at vi alle kan være med på å bidra til viktige lysglimt i en vanskelig hverdag.

Superselma Pant for Lysglimt

Kortreist mat og minimalt matsvinn

Vi brenner for lokalmat og Valdres er en matregion. Vi har 4 matskatter: rakfisk, kurv, setersmør og rein fra Jotunheimen. Ellers produseres også oster i verdensklasse, storfe, lam, svin, innlandsfisk, øl og mye annet godt i vårt område. Produsentene våre innen kjøtt brenner for dyrevelferd og kvalitet. Flere oster lages for hånd, ofte også på stølen. Noen produsenter er større, og andre mindre.
Smakene og kvaliteten på produktene fra produsentene våre er helt utrolige og vi elsker å kunne dele dette med våre gjester. Samtidig kan vi bidra til lokal verdiskapning.
Vår lokale kjøkkensjef sier at det er ingenting som er så gøy som å stå i restauranten og kunne peke på hvor råvarene kommer fra og hvordan det er produsert når han introduserer måltidene.

I restauranten vår serverer vi dagens 3-retters middag. Menyen designes dag for dag. Kjøkkensjefen ser an hvilke råvarer han har og hvilke han får tak i. Dette gjør at vi kan ta imot mindre partier fra mindre produsenter, vi kan bruke råvarer vi allerede har i stedet for å kaste det og det gjør hverdagen på kjøkkenet enda morsommere når man kan være kreativ hver dag.
Menyene vi har i Peisestuen Mat- og Vinbar endrer seg ofte og planlegges nøye for å kunne bruke samme råvarer på flere områder. Disse matkonseptene har fungert utrolig bra og sommeren 2023 produserte kjøkkenet vårt nærmest null matsvinn. Dette er vi utrolig stolte av!

Forrett

Kjøkkenet lager også alt av brød, foccacia, plank, sauser, dressinger o.l. fra bunnen av. Vi røker, sylter og graver selv. Kraft til sausene bruker vi 5-7 dager på å lage fra lokalt kraftbein. Dette gjør at vi kan bruke og kombinere råvarer på en spennende måte. Smakene blir ekte.

Over lengre tid har vi også tilpasset frokosten vår for å redusere matsvinn mest mulig samtidig som det skal være en fantastisk opplevelse. Vi serverer frokosten på bordet slik som den klassiske norske søndagsfrokosten. Her kan du velge mellom flere gode lokale oster og skinker. Vi baker vårt eget brød og rører vårt eget syltetøy. Så langt har vi fått supre tilbakemeldinger og har meget lite matsvinn fra frokosten.

Målet vårt på sikt er å oppnå enda mer lokal verdiskapning i form av enda flere lokale råvarer og null matsvinn.

Restauranten

Bærekraft i interiøret

Bærekraft har vært et viktig tema under oppgraderingene vi gjorde mellom 2020 og 2022. Vårt ønske var å benytte så bærekraftige materialer og tekstiler som overhode mulig gjennom gjenbruk, ombruk og resirkulering.

Vi har gjenbrukt en god del møbler. Enkelte møbler har vært i vertskapets familie i generasjoner. Andre møbler, lamper og dekorasjon kommer fra en tidligere hytte til hotellets eier. Vi har blitt donert bord, klokke, stoler m.m. fra naboene våre. Bordene i TV-stua har vi handlet brukt. Flere møbler har også kun blitt malt eller trukket om slik at de får et nytt liv. Det lille vi handlet nytt skulle helst være av gjenbrukte eller resirkulerte materialer eller av så bærekraftige materialer som mulig.

TV-stua

Alle bord i restauranten er laget av gjenbrukte låvevegger. Bordene er produsert av Drivved. Drivved har også restaurert en gammel skiheis, som nå henger i resepsjonen, og laget den ene bokhyllen i biblioteket.

I tillegg er sengetepper og pynteputer på rommene laget av resirkulert ull. Disse tekstilene er laget av House of Good People. House of Good People ønsker å bidra til bærekraftige produkter med ærlige og transparente linjer. Deler av omsetningen er med på å løfte mennesker, særlig kvinner, som på en eller annen måte har havnet i en vanskelig situasjon.

Det var lite interiør vi ikke tok med oss videre. Dette interiøret fikk et nytt liv på café Husfliden i Fagernes.

Sengetepper og puter i resirkulerte tekstiler

Prosjekter lokalt

Danebu Kongsgaard er en del av flere samarbeidsprosjekter lokalt.

Et av prosjektene vi har startet er "Valdreslageret" som på sikt forhåpentligvis utvikler seg til å bli "Lokalmatekspressen". Formålet til prosjektet er å forenkle distribusjon av lokale råvarer slik at det blir enda enklere for serveringssteder og utsalgssteder å bruke lokalt. Ved hjelp av prosjektet ønsker vi å oppnå enda mer lokal verdiskapning og at enda flere bedrifter velger lokalt. Dette prosjektet lanserte vi i samarbeid med flere lokale produsenter, Valdres Næringshage, Statsforvalteren Innlandet og Omstillingsprogrammet i Nord-Aurdal kommune onsdag 6. september 2023.

Piltingsrud Gaard

Et annet prosjekt vi jobber med er "Matrute Valdres" hvor vi sitter i en styringsgruppe. Dette er et synlighetsprosjekt med formål om å synliggjøre produsenter, gårder, serveringssteder og utsalgssteder som oppfyller gitte kriterier innen lokale råvarer. Som bruker får man da en oversikt over hvor man kan få lokalmatopplevelser i Valdres. Vi håper at så mange steder som mulig oppfyller kriteriene og vil være med på å skape fantastiske lokalmatopplevelser for fastboende, deltidsinnbyggere og tilreisende til Valdres. Prosjektet eies av Valdres Natur- og Kulturpark og drives av Visit Valdres og Statsforvalteren i Innlandet. Flere produsenter og serveringssteder som oss sitter i styringsgruppen, og det er pt 18 bedrifter med i prosjektet. Prosjektet har akkurat gått inn i hovedprosjektfasen.

Et tredje prosjekt er "kulturnettverket" - et utrolig viktig prosjekt. Målet for oss med dette prosjektet er å sette Valdres på kartet som en helårs kulturdestinasjon ved hjelp av et nettverk som forbedrer samarbeid og skaper synergier mellom reiseliv og kultur i Valdres. Ved å bygge hverandre opp, samarbeide bedre rundt arrangementer, skape optimisme, skape helårs kulturopplevelser, øke lokal verdiskapning, og forbedre kommunikasjon av norsk kultur, kulturhistorie og kulturarv håper vi at Valdres anses for å være det stedet der man får den ultimate kombinasjon av natur og kulturopplevelser. Dette er et samarbeidsprosjekt satt i gang av Valdresmusea og inkluderer Hemsingfestivalen, Sommersymfonien, Jørn Hilme Stemnet og Danebu Kongsgaard, med bistand fra Visit Valdres, Valdres Næringshage og Mountains of Norway. Prosjektet skal i gang med hovedprosjektfasen. Vi håper at mange flere kultur- og reiselivbedrifter ønsker å bli i nettverket etterhvert som det utvikler seg.

Utsikt over Valdres

Destinasjon Danebu

I løpet av de neste årene skal vi starte å bygge Destinasjon Danebu. Vi skal utvikle aktivitetstilbud, hyttetjenester, utleietjenester, mattilbud og vaktmestertjenester. Alt basert på samarbeid med andre lokale bedrifter og bærekraftsprinsippene.

Aktivitetstilbudene skal være regenerative og utvikles slik at vi tar best mulig vare på miljøet samtidig som vi formidler kulturhistorie og kulturarv. Det skal være en blanding av guidede aktiviteter, forbedret kart og skilting, stølsbesøk, delingsøkonomi o.l., og skal legges opp i samarbeid med andre bedrifter i Valdres.

Vi mener at om det er enklere å reise på hytta, drar man oftere. Derfor skal vi utvikle hyttetjenester og vaktmestertjenester som oppnår nettopp dette. Det kan være måking av snø, klargjøring før ankomst, rengjøring, levering av ved, matkasser, og mye mer. Flere av disse tjenestene skal bistå til at både vi og bedrifter vi samarbeider med skal kunne ha helårs arbeidsplasser.

Dersom det også er enklere å leie ut hytta eller leiligheten, kan vi oppnå økt bruk av eksisterende hytter og leiligheter i området. Derfor skal vi utvikle utleietjenester som forenkler denne prosessen.

Danebu Kongsgaard fra forsiden