Danebu Kongsgaards eksteriør

Om oss

Fra fjellstue til boutique hotell

Danebu Kongsgaard ligger vakkert til på toppen av Aurdalsåsen, ca 165 km fra Sandvika, 1000 m.o.h. i hjertet av Valdres. Hotellet har praktfull utsikt over Hemsedalsfjellene, Vangsfjellene og Jotunheimen. Stedet har en unik historie og ble opprinnelig bygget som en folkegave fra Norge til Danmark som takk for hjelpen etter krigen.


Innhold på denne siden:
Vår rike historie
Veien videre for Danebu Kongsgaard
Vertskapet på Danebu Kongsgaard
Konseptet til Danebu Kongsgaard

Historie

Danebu Kongsgaard var opprinnelig en folkegave fra Norge til Danmark som takk for hjelpen etter krigen. Initiativtaker var Aftenpostens daværende redaktør P. Chr. Andersen, som fremsatte tanken om en pengeinnsamling til dette formål rett etter andre verdenskrig. Skiforeningen tok ideen videre ved sin formann Lauritz Schmidts initiativ og startet en landsomfattende innsamlingsaksjon på Danmark sin grunnlovsdag. Denne ble en fantastisk suksess med tusenvis av små og store bidrag.

Danebu Kongsgaard planlegges

Allerede i august 1945 kunne Skiforeningen overrekke gavebrevet på den såkalte «Danskehytten» til Dansk Idræts-Forbund. Det var arkitekt H. Astrup som sammen med oberst Bloch-Hansen fant en praktfull utsiktstomt på toppen av Aurdalsåsen i Valdres. Etter en arkitektkonkurranse som ble vunnet av Esben Poulsson ble Danebu oppført i årene 1947-50. Danebu Kongsgaard kunne endelig åpne dørene for gjester 16. desember 1950.

Danebu Kongsgaard bygges

Gjennom årene har Danebu selvfølgelig huset danske feriegjester, men også vært et trenings-sted for mange kjente idrettsstjerner som blant andre Wirkola, Grini, Tomtun og Jensen, og skøytestjerner som «de fem store». Senere har det vært alpinsamlinger som har vært i fokus.

Danebu har også vært et hyggelig samlingspunkt for hyttegjester i Aurdalsåsen og et populært sted å feire brylluper og andre merkedager.

I lang tid fremstod imidlertid hotellet som umoderne og slitt og det var et stort behov for utbedring.

Gammelt bilde av gjester på langrenn

Fra fjellstue til boutique hotell

De siste årene fra 2020 har Danebu Kongsgaard vært gjennom en stor utvikling og klassifiseres nå som et hyggelig Boutiqe hotell, som ofte kjennetegner litt mindre, moderne hotell med personlig preg og unik stil og atmosfære. Denne typen hotell har fokus på å tilby gjestene sine en helt spesiell opplevelse ettersom interiør, design, service og mat har det lille ekstra.

Hyggelig soverom

Med Innovasjon Norge på laget landet Danebu Kongsgaard i 2019/2020 en helt ny visuell identitet med nytt konsept, designprofil og verdier. (Les mer under). Hotellet og har frem til i dag vært gjennom 3 runder med oppgraderinger. Det er investert i nytt tilbygg med helt nytt og moderne kjøkken, nytt inngangsparti og resepsjon og en stor oppgradering av alle rom og fellesarealer. Interiørdesigner Christine Fikseaunet har designet interiøret og har skapt en lun og hyggelig atmosfære der det har vært fokus på å ta vare på både historien og «sjelen» til stedet, samtidig som stedet skal møte dagens krav til estetikk og komfort. Designet ble fremhevet i Interiørmagasinet høsten 2021.

Danebu Kongsgaard fra forsiden

Danebu Panorama

Familien Sandvik fra Bærum har driftet hotellet siden 2011, og fikk i 2020 med seg Sverre Monsen Sejersted, også fra Bærum, på eiersiden og startet en reguleringsprosess for eiendommen i prosjektet Danebu Panorama. Danebu Panorama er nye leiligheter, duplexhytter og hytter tilknyttet Danebu Kongsgaard. Danebu Panorama skal gi kapital for utviklingen av hotellet, men også skape grunnlag for å bygge «Destinasjon Danebu» med blant annet mulighet for utleie, utvikling av aktiviteter og servicetilbud.

Danebu Panorama

Veien videre

Danebu Kongsgaard har kommet langt på vei i utviklingen. Hotellet fremstår nå som et boutique hotell og det grunnleggende er på plass. Vi er likevel ikke ferdige. Over de neste årene skal det jobbes med kompetanseheving, bærekraft og visjon om null matsvinn, utvikling av signaturkjøkken og smaksopplevelser, service og mye mer. Vi skal utvikle gode samarbeid og partnere, delta aktivt i lokalmatprosjekter, bygge nettverk og utvikle de gode gjesteopplevelsene. Ikke minst skal vi starte arbeidet med å utvikle «Destinasjon Danebu» som omfatter blant annet aktivitetstilbud og hytteservice, i tillegg til enda enklere bookingservice.

Vertskapet

Vi har en filosofi om at alle som jobber på Danebu Kongsgaard er en del av vertskapet, og skal føle seg som det. Hver eneste medarbeider du møter hos oss vil derfor være en del ditt vertskap.

Vertskapet på Danebu Kongsgaard

Konseptet - lande og lade

På fjellet finnes det en ro du sjelden opplever i byen. Og på Danebu Kongsgaard finnes det en ro og en atmosfære du sjelden opplever på andre fjellhotell. Valdresfjellene byr ikke bare på et vakkert ytre, men gjør også noe med ditt indre. Stillheten, luften og fargene gir ro til å tenke de lange tankene. Og lese de tykke bøkene. På kjøkkenet tilbereder kokkene lokale matspesialiteter med smak av naturen du har rundt deg. Danebu er et sted å lande og et sted å lade. Når blåtimen senker seg, har skuldrene gjort det for lengst. Ta en tur ut og se på stjernehimmelen før du sovner. Ikke bli overrasket hvis du våkner som et nytt menneske.
Velkommen til gards.

Logo

Logoen til Danebu Kongsgaard er en spesiell krone. Kronen er inspirert av fjellene, tradisjonens fletter og geviret til elgen som henger i peisestuen. På toppen av kronen er det en upolert perle. For ekte perler er upolerte og vakre. Akkurat som Danebu Kongsgaard.

Logoen til Danebu Kongsgaard

Verdier

Våre verdier er personlig, autentisk, eventyrlig og smakfullt.

Å være gjest på Danebu Kongsgaard skal oppleves personlig. Vi ønsker å bli kjent med akkurat deg og at du skal bli kjent med oss. Du skal føle deg sett og velkommen.

Vi er autentiske - ekte og oss selv. Vi tar vare på sjelen og historien til hotellet i tillegg til områdets tradisjoner.

En kongsgaard fra eventyrene der både både hotellet i seg selv, terrasser, uteområdet og den fantastiske utsikten gjør at du opplever noe unikt og eventyrlig.

Mat, drikke, interiør og service skal oppleves som smakfullt.

Yoghurt med musli på bordet i peisestua

Kundeløftet

Et boutique hotell med personlig preg og unik stil og atmosfære. Danebu Kongsgaard har fokus på å tilby gjestene våre en eventyrlig opplevelse der vakkert interiør, service og mat har det lille ekstra. En litt privat atmosfære der du får lyst til å reise med din kjære, invitere venner, familie eller kolleger til feiring, samtale, jobb, eller bare være sammen.

Velkomst utenfor Danebu Kongsgaard