Danebu Kongsgaards eksteriør

Om oss

Danebu Kongsgaard ligger vakkert til på toppen av Aurdalsåsen, ca 165 km fra Sandvika, 1000 m.o.h. i hjertet av Valdres. Hotellet har praktfull utsikt over Hemsedalsfjellene, Vangsfjellene og Jotunheimen. Stedet har en unik historie og ble opprinnelig bygget som en folkegave fra Norge til Danmark som takk for hjelpen etter krigen.

Siden 2024 er Danebu Kongsgaard en del av De Historiske Hotel og Spisesteder, et eksklusivt nettverk som representerer det beste av norsk gjestfrihet og kulturarv.


Les hele historien til Danebu Kongsgaard:
Digital historiebok


Innhold på denne siden:
Kort om vår historie
Veien videre
Vertskapet

Historie

Danebu Kongsgaard var opprinnelig en folkegave fra Norge til Danmark som takk for matstøtten Norge fikk fra Danmark under andre verdenskrig. På Danmarks grunnlovsdag i 1945 ble det satt i gang en stor pengeinnsamling for å skaffe midler til å bygge en skihytte eller «Danskehytte» - det beste med Norge - til mottaker Dansk Idræts-Forbund som takk for hjelp og samhold.

Danebu Kongsgaard planlegges

Bidragene kom fort både fra privatpersoner og bedrifter og allerede i august i 1945 ble gavebrevet overrakt. De fant den mest praktfulle tomten på Aurdalsåsen og det ble holdt en arkitekturkonkurranse som ble vunnet av Espen Poulsson. De startet å bygge i 1947. Danskehytta vokste frem fra grunnen som en kongsgård fra eventyrene og åpnet dørene 16. desember 1950.

Danebu Kongsgaard bygges

Gjennom årene har Danebu selvfølgelig huset danske feriegjester, men også vært et trenings-sted for mange kjente idrettsstjerner som blant andre Wirkola, Grini, Tomtun og Jensen, og skøytestjerner som «de fem store». Senere har det vært alpinsamlinger som har vært i fokus.

Danebu har også vært et sted for rekreasjon, samt et hyggelig samlingspunkt for hyttegjester i Aurdalsåsen og et populært sted å feire brylluper og andre merkedager.

Gammelt bilde av gjester på langrenn

I dag er Danebu Kongsgaard familieeid og har de siste årene gått igjennom en større oppgradering, hvor alt fra interiøret til gjesteopplevelsen, mat og drikke har vært under lupen. Det har vært fokus på å ta vare på historien og sjelen til stedet, samtidig som det skal møte dagens krav til estetikk og komfort. Og dette er bare begynnelsen – de neste kapitlene i historien skrives fremdeles og det vil være mye spennende som skjer de neste årene.

Hyggelig soverom

For Danebu Kongsgaard er ikke et vanlig høyfjellshotell. Siden opprinnelsen har den eventyrlig perlen stått i fjellheimen som et symbol på samhold, vennskap og lykkelige minner. Et sted der man kan oppleve det aller beste med Norge – natur og rekreasjon.

Danebu Kongsgaard fra forsiden

Danebu Panorama

Danebu Panorama skal gi kapital for utviklingen av hotellet, men også skape grunnlag for å bygge «Destinasjon Danebu» med blant annet mulighet for utleie, utvikling av aktiviteter og servicetilbud. Danebu Panorama er nye leiligheter, duplexhytter og hytter tilknyttet Danebu Kongsgaard.

Danebu Panorama

Veien videre

Danebu Kongsgaard har kommet langt på vei i utviklingen. Hotellet fremstår nå som et boutique hotell og det grunnleggende er på plass. Vi er likevel ikke ferdige. Over de neste årene skal det jobbes med videre med bærekraft og visjon om null matsvinn, utvikling av de gode smaksopplevelsene med enda mer kortreist mat, service og mye mer. Vi skal utvikle gode samarbeid og partnere, delta aktivt i lokale prosjekter, bygge nettverk og utvikle de gode gjesteopplevelsene. Ikke minst skal vi starte arbeidet med å utvikle «Destinasjon Danebu» som omfatter blant annet aktivitetstilbud og hytteservice, i tillegg til enda enklere bookingservice.

Vertskapet

Vi har en filosofi om at alle som jobber på Danebu Kongsgaard er en del av vertskapet, og skal føle seg som det. Hver eneste medarbeider du møter hos oss vil derfor være en del ditt vertskap.

Vertskapet på Danebu Kongsgaard